Uppdatering om COVID-19
    Välj en bokning från sidan Resor för att få information om avboknings- och återbetalningsalternativ. Vår policy gällande förmildrande omständigheter gäller endast vissa bokningar. Om ditt incheckningsdatum är efter den 15 september kan du återkomma hit den 15 augusti 2020 för att få en uppdatering.

Hur fungerar det när Airbnb verifierar din identitet?

På Airbnb arbetar vi ständigt med att göra vår community så säker som möjligt för alla. Därför kan vi komma att be om ett officiellt ID eller be dig bekräfta ditt fullständiga namn och lägga till din adress innan du bokar ett boende eller en upplevelse, eller blir värd.

Denna information hjälper oss att hålla Airbnb säkert, bekämpa bedrägerier, m.m.

Så fungerar det när Airbnb verifierar identitet

När du blir ombedd att bekräfta din identitet måste du lägga till antingen ditt juridiska namn och din adress eller ett foto av ett officiellt ID (körkort, pass eller nationellt ID-kort). Dessutom kan du bli ombedd att ta ett helt nytt foto av dig själv. Detta skiljer sig från ditt profilfoto, som du också kan bli ombedd att tillhandahålla.

Om du blir ombedd att ta ett foto av dig själv måste det matcha fotot på ditt ID, och ditt ID måste vara giltigt. Om dina foton inte matchar, om du är under 18 år gammal eller ditt ID inte visar sig vara giltigt, kommer du inte att kunna boka ett boende som kräver ett ID. Om du är under 18 år kommer alla aktuella bokningar också att avbokas.

Du kan ha några olika alternativ för att bekräfta din identitet:

• Ta ett foto av ditt ID med din telefon
    • Ta ett foto med kameran i din dator eller mobila enhet
    • Ladda upp ett befintligt foto av ditt ID
    • Lägg till ditt juridiska för- och efternamn
    • Lägg till din adress (detta bör matcha den adress dit du får bankdokument eller elräkningar)

Att ha slutfört denna process ska inte ses som ett godkännande av en värd eller gäst, en garanti för en användares identitet eller en försäkran om att interaktion med användaren kommer att vara säker. Använd alltid ditt eget goda omdöme och följ våra trygghetstips för gäster och värdar.

När du blir ombedd att bekräfta din identitet

Detta kan inträffa i flera olika situationer. Till exempel kräver vissa värdar att gäster slutför identitetsverifiering för att kunna boka ett boende eller en upplevelse.

Det finns också tillfällen när Airbnb kommer be dig bekräfta din identitet för att hjälpa oss se till att det verkligen är du.

Men oavsett anledning kommer ditt ID aldrig att delas med en värd eller någon annan som använder Airbnb.

Om du behöver återvända senare för att fortsätta bekräfta din identitet så går det bra. Gå bara till airbnb.com/verify så kan du fortsätta där du slutade.

Typer av ID

Beroende på var du befinner dig och vilket land du kommer ifrån kan du lägga till en av följande typer av officiellt ID:

• Körkort
    • Pass
    • Nationellt ID-kort

Ditt ID måste vara en officiell ID-handling utfärdad av myndigheterna (inte ett ID för en skola, ett bibliotek, gym, osv.) som inkluderar ett foto av dig.

Om du lägger till ett körkort kommer du att bli ombedd att tillhandahålla två foton – ett av körkortets framsida och ett av baksidan.

Om du lägger till ett pass ska du se till att fotot inkluderar numren längst ner på sidan med din bild.

För invånare i Singapore, Hongkong, Nederländerna, Japan och Korea: Oavsett vilken typ av ID du lägger till, se till att bilden av ditt ID inte visar ditt ID- eller registreringsnummer. Om du tar ett nytt foto av ditt ID kan du täcka över numret med tejp eller ett finger när du tar fotot, så att all annan information är synlig. Om du laddar upp ett befintligt foto av ditt ID ska du redigera det först så att ditt ID-nummer inte syns.

Andra sätt vi verifierar din identitet

I vissa fall kanske du inte behöver lägga till ett officiellt ID. Vi kommer att kunna se till att det verkligen är du när du lägger till ditt juridiska namn och din adress (detta bör matcha den adress dit du får bankdokument eller elräkningar). Vi matchar denna information med säkra tredjepartsdatabaser.

Vad som delas med din värd

Om du blir ombedd att tillhandahålla ett officiellt ID kan följande delas med din värd:

• Förnamnet på ditt ID
    • Om du är äldre eller yngre än 25 år
    • Om ditt ID har lagts till
    • Din profilbild och ditt profilnamn

Som gäst kommer följande aldrig att delas med din värd eller någon annan som använder Airbnb:

• Fotot på ditt ID
    • Fotot du tar av dig själv (om du blir ombedd att ta ett) som en del av ID-verifiering
    • Din adress

Sekretess

Vi tar din sekretess på största allvar. Informationen som du tillhandahåller under processen för att lägga till ditt officiella ID regleras av vår sekretesspolicy och skickas till oss och våra tredjepartsdatabaser med hjälp av samma säkra kryptering som webbplatser använder för att överföra betalkortsnummer. Våra tredjepartsdatabaser hanterar denna information i enlighet med våra avtal med dessa tredje parter.

I Nederländerna, Korea, Singapore, Hongkong eller Japan

För att ytterligare skydda din integritet är det viktigt att ditt nationella identifieringsnummer (BSN, RRN, NRIC, HKID, MyNumber, osv.) inte visas på fotot av ditt ID. Om du laddar upp ett koreanskt nationellt ID-kort eller körkort ska du bara låta de första sex siffrorna vara synliga (som innehåller ditt födelsedatum), eftersom vi är skyldiga att samla in den informationen av efterlevnadsskäl.

Om du tar ett nytt foto av ditt ID ska du se till att all annan information är synlig – bara ID-numret ska döljas (att använda tejp för att dölja numret är ett alternativ). Om du laddar upp ett befintligt foto av ditt ID ska du redigera det så att ditt ID-nummer inte syns.

Vi har genomfört några ändringar för att förbättra hur vi skyddar information om nationella ID-nummer. Om ditt ID lades till före datumet nedan och ditt identifieringsnummer visades på ditt foto, så är det okej – vi har redan raderat eller redigerat fotot av ditt ID permanent och du behöver inte göra något. Om ditt ID lades till efter datumet lagrar vi fotot, men vi har tagit bort ditt nationella ID-nummer för att skydda dig.

• Nederländerna, personnummer (BSN): 5 september 2017
    • Korea, registreringsnummer för invånare (RRN): 15 maj 2018
    • Singapore, nationellt registreringsnummer (NRIC)/annat nationellt ID-nummer: september 2019
    • Hongkong, identitetskort för Hongkong (HKID): 1 oktober 2019
    • Japan, MyNumber/personnummer: 1 oktober 2019

Lagring och borttagning av fotot av ditt ID

Lagringen av fotot av din officiella ID-handling styrs av vår sekretesspolicy, som beskriver våra ansträngningar för att skydda din information.

Vi rekommenderar att du inte tar bort fotot av ditt ID. Om du gör det kommer eventuella kommande bokningar att avbokas.

Du kan dock ta bort fotot av ditt ID 90 dagar efter det att du slutfört din senaste bokning.

För att ta bort fotot av ditt ID: Från dina Kontoinställningar, gå till Personlig information. Bredvid Officiell ID-handling, välj Ta bort.

Profilbilder kan också tas bort, men fotot du tar av dig själv (om du blir ombedd att ta ett) kan inte tas bort.

Andra sätt identifieringsinformation kan användas

När du och andra gäster och värdar tillhandahåller identifieringsinformation bygger det förtroende inom Airbnbs community. Det hjälper oss också att hålla Airbnb tryggt, bekämpa bedrägerier och mycket mer. Det finns några olika sätt som identifieringsinformation kan användas för att åstadkomma detta.

Först och främst, här på Airbnb, kan vi använda din identifieringsinformation för att tillhandahålla bättre trygghet för alla gäster och värdar. Informationen hjälper oss att kontrollera att alla användare är den person de utger sig för att vara – och på så sätt kan vi göra ett ännu bättre jobb att hålla bedrägliga personer borta från Airbnb. Vi kan också hålla konton säkrare och bättre se till att alla som använder Airbnb är över 18 år.

Dessutom kan vi, där det är tillåtet enligt gällande lag, lämna ut identifieringsinformation från ett officiellt ID, som t.ex. fullständigt namn, adress och födelsedatum till våra tjänsteleverantörer för att genomföra bakgrundskontroller mot offentliga register avseende brottmålsdomar och sexualbrottslingar. För närvarande är dessa kontroller begränsade till användare i USA. Samtidigt som vi tror att dessa kontroller hjälper oss att avskräcka från bedrägerier och missbruk av våra tjänster garanterar det inte att interaktioner med personer som bokar via Airbnb alltid kommer att vara helt trygga eller problemfria. Läs noga igenom vårt meddelande om begränsningar gällande bakgrundskontroller och register över sexualförbrytare.

Om det är tillåtet enligt gällande lag kan vi även komma att tillhandahålla viss identifieringsinformation till banker och andra finansiella institutioner (vilket hjälper dem att verkställa olika lagar om skatter, bekämpning av penningtvätt och sanktioner) samt till brottsbekämpande organ (som kan genomföra utredningar som kräver Airbnbs hjälp).

Vårt mål är att arbeta nära dessa organisationer och följa våra juridiska skyldigheter samtidigt som vi säkerställer respekt, integritet och säkerhet för alla som använder Airbnb.

Om fotomatchning

Om du blir ombedd att ta ett foto av dig själv kommer vi även att matcha detta foto med bilden i ditt officiella ID som du redan tillhandahållit. Detta hjälper oss att säkerställa att det verkligen är du.

Fotomatchning kan komma att ge oss tillgång till användbar information, men ingen matchningsprocess av ansikten är helt perfekt. Effektiviteten när det gäller en jämförelse av ansiktsdrag kan variera mycket beroende på granskarens skicklighet och omdöme, fotonas kvalitet och upplösning och om det finns signifikanta förändringar i en persons utseende mellan de två fototillfällena (t.ex. förändring i ålder, vikt, annorlunda klädsel).

Som en följd av detta kan denna process ibland "matcha" foton som faktiskt inte föreställer samma person, eller misslyckas med att matcha foton som föreställer samma person. Bedragare kan kringgå även de mest sofistikerade och noggranna ansträngningar för att matcha foton som lämnats in för jämförelse.

Vi kan inte lämna några garantier om noggrannhet eller effektivitet gällande resultat av fotomatchningar. Du bör inte förlita dig på slutförande av processen för fotomatchning som en garanti för någon persons identitet, eller en garanti för att personen är någon du kan interagera säkert med.

Felsökning

Om du upplever problem kan du läsa mer om hur du skickar in ditt officiella ID.